Stubbes guide til kør-selv-ferien

Er din bil klar til ferien? Vores dygtige mekanikere og teknikere har samlet en række gode råd til, hvad du skal have styr på, inden du kører afsted.

Olie og væsker

Olie

For at din bil kan køre problemfrit, er det vigtigt, at den har den korrekte mængde olie fyldt på. Du kan selv tjekke olieniveauet i motoren med disse simple 4 trin:

1. Lad bilen stå natten over, så motoren er kold, og foretag din måling om morgenen, mens bilen står plant - så får du den mest præcise måling.

2. Tag oliepinden op, og tør pinden af med et stykke papir eller køkkenrulle. (se oliepindens placering i motorrummet på billede 1).

3. Sæt herefter oliepinden tilbage i et par sekunder, så olien kan lave en markering på oliepinden.

4. Tag oliepinden op igen, og se olieniveauet på pinden - niveauet skal gerne være fra midten af pinden og op til maksimum (se billede 2). Du kan læse, hvad producenten anbefaler i din instruktionsbog. Hos Stubbe anbefaler vi, at olieniveauet er fra midten og op til maksimum, da der kan være dannet kondens (vand) i motoren, som kan få olieniveauet til at fremstå højere, end det er.

Er olieniveauet for lavt, kan du altid kontakte os, så hjælper vi dig med hvilken olie, der anbefales til netop din bil.

Skal du ud på en lang køretur, anbefaler vi, at du tager ekstra olie med. Hvis bilen ikke har fået skiftet olie det seneste år, anbefaler vi, at du får det gjort, inden du begiver dig ud på kør-selv-ferien.

Sprinklervæske

For at sikre optimalt udsyn med en ren forrude anbefaler vi, at du undersøger, om bilen har nok sprinklervæske på. Skal du køre langt, er det en god idé at tage en ekstra dunk med. Husk, at vælge frostsikret sprinklervæske, hvis du kører om vinteren.

Kølervæske

Bilens kølervæske er vigtig for, at motoren kan holde den rigtige temperatur, og du bør derfor sikre dig, at niveauet ligger mellem "minimum" og "maksimum".

Tip Oliepind (1)

Billede 1: Oliepindens placering i motorrummet

      

Tip oliepind (1) (1)

Billede 2: Anbefalet olieniveau

Tjek bilens dæk

Vi anbefaler, at du inden kørsel kontrollerer bilen dæk. Start med at tjekke dækmønstret og måle dybden. Ifølge dansk lovgivning skal du minimum have 1,6 mm dækmønster. Hos Stubbe anbefaler vi, at du har minimum 3 mm, hvis du skal ud på en længere køretur. De 3 mm gælder også vinterdæk, hvor vi på det kraftigste anbefaler, at du ikke kører med mønster på under 3 mm, da dette forringer dækkets effekt markant (Fx i Østrig er 4 mm dybde et lovkrav).

Når du har undersøgt dybden på dækmønstret, skal du tjekke om, der er luft nok i dækkende. Producentens anbefalede dæktryk kan du se på dørkarmen i førersiden. På billederne nedenfor kan du se, hvor man kan aflæse det anbefalede dæktryk på Toyota, Renault og Dacia. Du kan også altid læse det anbefalede dæktryk i bilens manual.

Tip Dæktryk

Billede 3: Aflæsning af anbefalet dæktryk på Toyota

Tip Dæktryk (1)

Billede 4: Aflæsning af anbefalet dæktryk på Renault

Tip Dæktryk (2)

Billede 5: Aflæsning af anbefalet dæktryk på Dacia

Kører du få kilometer årligt, kan du risikere, at bilens dæk bliver for "gamle", inden de fysisk bliver slidt ned. Dæk har som så meget andet også en udløbsdato, og man siger som hovedregel, at disse bør skiftes efter 6-8 år.

På billedet nedenfor kan du se, hvordan du via DOT-nummeret selv kan tjekke, hvornår dit dæk er fra.
Når du har sikret dig, at bilens dæk er klar til turen, anbefaler vi, at du i samme omgang tager et kig på bilens reservehjul eller lappekit, så du er sikker på, at disse virker i tilfælde af en punktering.

Tip Dæk

Billede 6: Aflæsning af dækkets alder ud fra DOT-nummer

Vinterferie i udlandet

I Danmark er det ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk. Ud af danskernes foretrukne vinterferiedestinationer er vinterdæk lovpligtigt i disse lande: Tyskland, Sverige, Italien (Aostadalen) og Østrig. Læs om kravene pigdæk og snekæder på FDM her.

Bremser

Hvis det er længe siden, du har fået skiftet bremser, bremsevæske eller de er slidte, anbefaler vi, at du bestiller tid til et servicetjek af dine bremser. Du kan nemt bestille tid online hos Stubbe ved at bruge knappen i bunden af siden.

Sikkerhed

Derudover anbefaler vi hos Stubbe, at du for en sikkerhedsskyld har styr på følgende:

  • Lys (tjek, at bilens pærer virker, og medbring evt. ekstra, hvis du skal køre langt. Skal én af pærerne udskiftes, anbefaler vi, at du udskifter dem i par.)
  • Vinduesviskere (tjek, at gummibladet på viskerne ikke er slidt)
  • Advarselstrekant og sikkerhedsveste
  • Lang isskraber/kost
  • Isspray
  • Varmt tæppe
  • Lommelygte
  • Arbejdshandsker

Aircondition (AC)

For at sikre en køretur med høj luftkvalitet og den rette temperatur anbefaler vi, at du undersøger om bilens airconditionsystem fungerer optimalt. Kan systemet ikke køle luften ned, råder vi dig til at bestille et eftersyn via knappen nedenfor.

Rigtig go' køretur!