Forskellen på hjul og dæk

Sådan indstiller du dæktrykket på din bil

Ved du, hvordan du finder og indstiller dæktrykket på din bil?

Det er vigtigt at kontrollere, at du har det rette dæktryk på din bil, da det har indvirkning på sikkerheden på din køretur, hvis du kører rundt med det forkerte tryk. Derfor har vi her samlet en lille guide på fire simple trin til, hvordan du finder og indstiller lufttrykket i din bil.

 1. Hvordan finder du dæktrykket på din bil?

Når du skal finde ud af, hvad lufttrykket skal være på din bil, er der ofte et lille mærkat i det, der hedder A-stolpen, som er dørkarmen i førersiden af bilen. På mærkatet står der, hvad trykket skal være. På nogle biler sidder mærkatet ikke i A-stolpen, men derimod i handskerummet. Hvis ikke det er at finde de to steder, står det altid i manualen til bilen.

Skulle det slet ikke være til at finde, er internettet din ven, og du kan søge dig frem til det meste ved at søge på din “bilmodel + dæktryk”. Du er også altid velkommen til at kontakte os, så hjælper vi dig gerne med at finde ud af, hvor det står.

Bilferie
Dæk

2. Hvordan indstilles dæktrykket så?

Når du har fundet ud af, hvad lufttrykket skal være, så kan du selv indstille det. Når du selv gør det, vil det oftest være på en tankstation, hvor der er en dæktryksmåler. Første step er at skrue hætten på ventilen af og påføre dæktryksmåleren derpå. Derefter kan du aflæse, hvad lufttrykket er nu, og så kan du indstille det til det korrekte lufttryk. 

3. Der er forskel på dæktryk om vinteren og sommeren

Luften i dine dæk opfører sig forskelligt alt afhængig af årstiden. Når det er vinter, og det er koldt udenfor, ændres trykket i dine dæk, da luften fylder mindre. Det betyder, at du ofte skal pumpe et par tiendedele mere luft i dækkene, når det er koldt. Det modsatte sker, når det er sommer og varmt udenfor, der fylder luften nemlig mere. 

4. Hvor ofte skal dæktrykket tjekkes?

Det er vigtigt at tjekke sit lufttryk på bilen engang imellem. Vi tjekker det også, når din bil er til service, som jo ofte er en gang om året eller ved 15.000 km. Men det er også en god idé, at du selv tjekker det, og det vil kun være gavnligt at gøre den en gang om måneden, så du er sikker på, at alt er som det skal være, og du kommer sikkert fra A-B.

Et godt tip er, at du gør det til en vane lige at tjekke lufttrykket, når du alligevel er et smut forbi tanken og fylde brændstof på bilen. Det behøves ikke være hver gang, men hver anden/tredje gang er en rigtig god idé!

Nu er du forhåbentlig blevet klogere på, hvordan du finder og indstiller dæktrykket på din bil, og kan nu selv gøre det. Rigtig god fornøjelse!

Psssst... Skulle du have udfordringer med det alligevel – er du velkommen til at kigge forbi os, så hjælper vi dig altid.

Dæktryk