Toyotas nye guldfugl hedder Yaris Cross

En helt ny bilmodel har for første gang netop set dagens lys. Toyota løftede for kort tid siden sløret for sin nye, kompakte SUV, der får navnet Yaris Cross. Det skete ved en digital online præsentation for journalister fra hele Europa, der som de første fik set den helt nye models karakteristiske og stilfulde design.

Yaris Cross er længere, bredere og ikke mindst højere med større frihøjde end den kommende Yaris og vil desuden kunne fås med et intelligent firehjulstræk og naturligvis med den nyeste fjerde generation hybridteknologi.

Interessen for biltypen SUV er støt stigende. Flere og flere værdsætter således egenskaber ved en bil som fx følelsen af robusthed og et godt overblik fra en høj siddeposition kombineret med gode og intuitive styreegenskaber og en brændstoføkonomisk og miljørigtig motor. Samtidig efterspørger flere af disse bilister også biler med et karakteristisk og stilrent design samt med en fleksibilitet, der indfrier deres behov til en aktiv livsstil.

Alle disse kvaliteter rummer den helt nye Toyota Yaris Cross, som Toyota netop har løftet sløret for ved verdenspremieren, der foregik online med deltagelse af journalister fra hele Europa herunder også fra Danmark.

Toyota læner sig generelt mere og mere op af sin europæiske udviklings- og designafdeling, når mobilitetsgiganten udvikler nye modeller. Det tog for alvor fart for godt tre år siden, da den danske bildesigner, Stephan Rasmussen, havde en finger med i spillet i designet af Toyota C-HR, mens den nye Corolla stationcar, der kom i fjor, er udviklet og bygget i Europa med sigte på det europæiske marked.

Markant europæisk præg

Europa har også haft en væsentlig rolle i udviklingen og designet af Yaris Cross. Toyotas europæiske designteam, der til daglig holder til i Nice i Sydfrankrig, står bag adskillige grundige fokusinterviews med borgere over hele Europa, hvilket skabte grundlaget for bilens smarte og stilfulde design og samtidig også tog højde for en praktisk udformning i en kompakt indpakning.

Yaris Cross kommer med Toyotas nyeste, fjerde generation hybridteknologi. Toyota introducerede som de første hybridteknologien i den kompakte miniklasse, hvor Yaris i otte år har markeret sig som Danmarks mest populære hybridbil.

Den nye Yaris, der kommer efter sommerferien, og den nye Yaris Cross er de første to modeller, der benytter sig af Toyotas nyudviklede trecylindrede 1.5-liters hybridmotor.

Groft sagt har Toyota taget de firecylindrede 2.0-liters og 2.5-liters hybridmotorer fra henholdsvis Corolla og C-HR samt RAV4 og Camry og fjernet en cylinder.

Faktisk mønstrer motoren verdens hurtigste forbrændingshastighed, hvilket fører til et stort drejningsmoment ved lave omdrejninger og et lavt brændstofforbrug. Et avanceret balancemodul hjælper samtidig med at reducere motorstøj og vibrationer.

Mere effektiv end dieselmotor

Som resultat opnår den nye hybridmotor i Yaris Cross en termisk effektivitet på op til 40 procent, hvilket er bedre end en typisk dieselmotor og også med til at sikre en lav CO2-udledning fra under 120 g/km ifølge den nyeste og mere retvisende WLTP-målemetode. Det nye hybridsystem har en maksimal ydelse på 116 hestekræfter.

Den nye Yaris Cross er udviklet efter den roste Toyota New Global Architecture (TNGA) filosofi og skal bygges side om side med den kommende Yaris på den helt nye GA-B platform på Toyotas bilfabrik i Frankrig. Den TNGA-baserede platform bidrager til et højt niveau af stivhed og et velafbalanceret chassis, hvilket gør bilen både hurtig og let at kontrollere. De dynamiske kvaliteter kommer yderligere til udtryk i hybridudgaven, der kan fås med et intelligent firhjulstræk, og som benytter sig af et dobbelt wishbone hjulophæng.

Med den nye Yaris Cross har Toyota udviklet en autentisk og kompakt SUV med høj siddeposition, praktiske egenskaber og et rummeligt interiør.

Det gør den perfekt egnet til bykørsel og rammer på mange måder, hvad rigtig mange folk i dag efterspørger.

Også designmæssigt er der skruet op for de klassiske SUV-elementer med et højere karosseri og store hjul, som er med til at signalere råstyrke og robusthed.

Længere, højere og bredere

Yaris Cross har med 2.560 mm samme akselafstand som den nye Yaris, men er samlet set 240 mm længere, hvilket betyder større rummelighed inde i bilen. Yaris Cross er 90 mm højere og 20 mm bredere end den nye Yaris, mens frihøjden er øget 30 mm.

Én af de definerende faktorer ved den nye Yaris Cross, som en autentisk SUV, er muligheden for tilvalget af et intelligent og unikt firehjulstræk. Firehjulstræksystemet tilbyder ekstra stabilitet og trækkraft i daglig kørsel under dårlige forhold og på overflader med nedsat vejgreb. Et elektrisk system, der er mere kompakt, og som vejer mindre end de mekaniske systemer, hjælper det intelligente, firehjulstrukne system i den nye Yaris Cross med at opnå et bedre brændstofforbrug og lavere CO2-udledning i forhold til konkurrenterne.

Når bilen sætter i gang og under acceleration dirigerer systemet drejningsmomentet til bagakslen. Under normal kørsel benytter Yaris Cross sig udelukkende af forhjulstrækket, men ved dårlige forhold på vejen som fx våde brosten, ved skybrud, snedækkede veje eller i sand slår det intelligente firehjulstræk automatisk til.

Avanceret sikkerhedspakke
Der er som vanligt hos Toyota skruet helt op for sikkerhedsniveauet i den nye Yaris Cross, der som standard fås med anden generation af Toyotas omfattende sikkerhedspakke, Toyota Safety Sense, som bl.a. indeholder automatisk nødbremse for både biler, fodgængere og cyklister, adaptiv fartpilot med køfunktion og vejbaneassistent med aktiv styring samt meget mere. Alt sammen er med til at minimere risikoen for at havne i en ulykke.

Toyota forventer at producere mere end 150.000 Yaris Cross om året på Toyota-fabrikken i Valenciennes i Frankrig. Dermed vil den nye Yaris og den nye Yaris Cross tegne sig for mere end hver tredje solgte Toyota i Europa.

Yaris Cross bliver introduceret over hele Europa – herunder også i Danmark – i 2021.

Torsdag den 23. april 2020